Trevligt projekt, singel balk trapp med rostfria räcken i både trapp och ovanför, vi ska även leverera till 2 balkonger utvändigt, även här ska det vara rostfritt med glas sektioner.

Singel balkstrappan ska vi börja med och har här gått upp i tjocklek på trapp stegen 1 mm mot vad ja brukar ha. Nu ska vi ha 6mm tjock plåt till steg, då kunden inte ska klä stegen med något mer än färg så vill vi uppnå så bra stabilitet som vi kan framför allt på dom steg där stolpar för glas sektioner ska stå.  Trappan blir lite tyngre än vanligt men det får vi ta. På steget kommer en  kant vikas upp och en ner i respektive bak och framkant på ca 30 mm.

Vi har ett fast mått på trappans längd så steghöjd kommer ligga runt 190 mm, för att få en harmonisk steghöjd brukar man säga att steghöjden ska ligga runt 170 mm upp till max 200 mm, går man ner i steghöjd så får man då i stället ett mindre djup på stegen. Normaldjup på ett steg ska ligga runt 250 mm, men allt från 220 mm till 300 mm funkar fint. Man får helt enkelt göra det bästa med dom förutsättningar man har. Vi kan inte trolla med verkligheten :).

Vi har pratat om att måla balken svart och vita steg :), så ja har gjort lite kvalitets test.

Har köpt 5 olika färger för att prova vilken färg som håller bäst för slitage och slag på trappsteg och troliga har ja hittat en vinnare . Men kunden har inte bestämt sig säkert om vita steg än . Så det kanske blev en onödig test och ganska dyr , a ca 300:- per burk, men det kan ju va bra vid annat tillfälle kanske. Blev lite förvånad av resultatet,, men kul att det gick och se skillnad, repade med naglar och lite vassare tillhygge och slutligen slog med en metallbit.

Att man ska behöva skära sönder balkarna i taket för att kunna passa in dom rostfria stolparna till trappräcket känns lite jobbigt men vad gör man :). Det va ju bara ca 10-12mm det handlade om.

2 räckes sektioner runt trapphålet kommer det att bli, varav den ena sektionen inte kommer ha en ändstolpe utan kommer fästas mot vägg. Handledare ska kapas i rätt längd och ska borras och gängas för handledarfästen.Har här gjort dom två första stegen klara, va tvungen att se ett färdigt resultat på stegen, men klarlack har inte torkat än och balken är bara grundad så det är mycket jobb kvar. Härlig struktur på stegen, definitivt trendig och hög design.

Ja efter att ha målat balken och stegen på undersidan måste ja nog säga att de va det värsta jag gjort, den vita färgen täcker inte och jag kryper och klättrar överallt hehe.  Men visst det börjar ta sig men hur många ggr har jag målat hmmm en grundning och ca 3grr färdig strykning, möjligen en gång till sen borde det räcka.

Här tillverkar vi lite specialfästen för handledare utomhus, men även dessa små fästen kräver lite pyssel, har sågat sönder själva halsen och sen använt mig av ett handledsfäste för runda rör och ett för fyrkantiga rör, ena sidan va jag tvungen att tigsvetsa ihop och då krävs det polering och borstning för att det ska bli bra, här kan man se före och efter. Blir kanske inte 100% men går under godkänt tycker jag.

 

Efter ganska mycket slit är alla trappsteg klara, behandlade med Grafitpasta, om o om igen, polering o polering. Men ja måste nog säga att även om smaken är som baken delad att ja hittills är mycket nöjd med stegen, nu ska dom klarlackeras 2ggr med en halvmatt klarlack.