Staket, räcken, trappor, prisinfo!

Vanliga frågor och svar!

Kommer här att gå igenom lite om frågor dyker upp med jämna mellanrum och om hur priset kommer till.

Vi har investerat i ett nytt Trappritningsprogram så jag kan skapa en bild i 3d. Det innebär att du som kund nu har möjlighet att få bild på din önsketrapp. Du är inte tvingad att beställa trappan men jag kommer att ta ut en liten kostnad för nerlagd tid.

Exempelbild, trappritningsprogram.

Vi här på Legosvets försöker att tillverka det som kanske inte finns så mycket på marknaden.

Framför allt skräddarsy mått och design efter kundens önskemål. Tillsammans med vår kunskap och din önskan kan vi skapa en produkt som du kanske har sett någonstans, men den hade fel mått, färg, storlek för att den skulle passa in just där du ville ha den.

Om jag ska åka ut till kund för att titta så tar jag ca 55:-/mil vilket är ett självkostnadspris för bilen, min tid brukar jag bjuda på. Om det sen blir någon form av affär så brukar jag justera det priset lite men jag måste ha några kronor för min tid eller för bränsle till bilen. Kör jag med släp också så tar jag 70:-/mil

Ibland får jag frågan, vad kostar ett staket?

Den frågan kan jag jämföra med om man går in till en bilförsäljare och frågar, vad koster en bil? förmodligen svarar han, beror på vilken bil du vill ha och med vilken utrustning. Det man vet är att oavsett om man använder det billigaste materialet, tunnaste och klenaste så är vårt arbete det samma, allt ska kapas, slipas, svetsas ihop och förmodligen lackeras, så vid beställing av få meter kan det till och med vara ganska liten skillnad på ett dyrare staket än ett billigare. Det låter kanske konstigt men så är det, för att arbetstiden är den samma och oftast den stora summan i ett staket/räcke och framför allt vid trapptillverkning.

Sen kommer frågan hur man vill att ett staket ska se ut?

Raka pinnar, svängda pinnar eller dekorsmide i sektionerna, olika profiler, hårda material kanske, rostfritt tex eller med glas i mellan stolparna. Då börjar arbetstimmar dra iväg och priset följer med ganska snabbt.

Staket/Balkong

W

1300-1600 kr inkl moms/meter för den enklaste modellen.

W

1500-2000 kr inkl moms/meter som är mer normalt för en mellan modell.

W

1900-2800 kr inkl moms/meter för mer avancerat staket.

W

2500-3600 kr/meter för rostfria räcken beroende vilken variant man vill ha.

Att tillägga är att en medelsektion på kanske 2 meter lång väger runt 25 kg och El-förzinkning och Galvanisering kostar runt 10 kr plus moms per kg beroende mängd. Detta innebär att vill man ha ett räcke som håller riktigt länge med en ytbehandling och sen en pulverlack på det så tillkommer det ca 700-1000 kr per sektion. Det absolut ultimata i hållbarhet är att Galvanisera tex. räcket och sen köra en svag blästring på det för att få en bättre fästyta och sen pulverlackera det. Då rostar det mer eller mindre aldrig. Men denna variant kostar lite mer.

 

Rostfritt räcke.

Räcke med tex. glas sektioner mellan stolparna, ca 1000 mm högt med handledare kan kosta mellan 2500- 3400 kr/meter.

En stolpe H 970 mm 304 42,4mm  i diameter komplett med fot, 4 stycken glashållare och handledarfäste ca 1250 kr inklusive moms/st. Samma stolpe fast i syrafast material 316 ligger runt 1650 kr inkl moms/st sen tillkommer antal meter handledare och glas eller vad man nu vill ha.

Lamellglas runt 890 kr/lpm;

och en handledare i trä, allt mellan 250-450 kr/lpm.

Handledare i borstad rostfritt rör syrafast 316, diameter 42,4mm kostar runt 260 kr/lpm. Detta är samma rör som används som stolpe.

Självklart kan dessa priser ändras beroende på tjocklek, längd på stolpar och liknande. .

Det är dyrt men otroligt snyggt, trendigt och mer eller mindre underhållsfritt. Men det kostar att ligga på topp.

Exempelbild, trappritningsprogram.

Trappor

Trappor har vi delat upp i tre modeller

Enkel modell

Även en enkel modell kan vara dyr beroende på vilket material som väljs men en enkel modell går som 13-15 steg, en stam från golv till nästa golv. Normalbredd 900mm-1100mm runt 1550-1950 kr inkl moms/steg.  Även en start och slut peng tillkommer på ca 2000 – 2500 kr för fästen mot golv och bjälklag och arbetet.

Hoppas detta kan va lite till hjälp när ni är nyfikna på vad trappor och räcken kan kosta. Själv försöker jag alltid göra så mycket jag kan för att få ut design och harmoni oavsett om det är billigare eller dyrare projekt efter kunden prismål.

Modell 2

Mellansvår trappa, om det är väggar runt om så det är mm passning, om trappan går i vinkel tex., då kan priset som vi snittar ut per steg landa runt 1800- 2200 kr ink moms/steg, plus ca 2500 kr för fästen mot golv och bjälklag.

Modell 3

Svår trappa. om det är tvådelad med en eller fler platåer, svåra utrymmen med mm passning mm, priser från 2100 – 2800 kr inkl moms /steg,  plus ca 2500 kr för fästen mot golv och bjälklag

En trappa brukar ha ca 13 steg. Sen tillkommer målning/lack och eventuellt räcke och frakt. Detta är en typ av lathund så man kan få en liten prisuppfattning. Allting spelar roll i slutändan, så det är inga exakt priser. Många gånger så är vi överens om hur vi ska göra sen blir det lite ändringar på utseende eller material vilket också gör att priset kan ändras från ursprungspriset. Vi har idag en leverantör som kan pulverlackera stora saker, exempel en trappa. Pulverlackering för en rak 13 stegs trapp kostar runt 4000 kr plus frakt..

Johan Svenonius