ståltrappa inomhus och räcke

Trappa inomhus, rostfria räcken med glassektioner, Lev Stockholm

maj 14, 2013 | Räcken & staket, Trappor

Ett trevligt projekt som vi har på gång här, en ståltrappa med rostfria räcken både i själva trappan och ovanför. Dessutom ska vi leverera till två balkonger utvändigt, där det också blir rostfritt med glassektioner.

Vi börjar med trappan i stål och har valt att gå upp i tjocklek på trappstegen till 6 mm plåt för att uppnå bästa möjliga stabilitet, särskilt på de steg där stolpar för glasräcken ska monteras. Det gör trappan lite tyngre än vanligt, men det är något vi får hantera. Vi har också vikt upp en kant och ner en annan på varje steg, ungefär 30 mm, för att ge en fin finish och öka säkerheten.

Trappans längd är fastställd, så steghöjden kommer att ligga runt 190 mm. För att få en harmonisk steghöjd siktar vi på att hålla oss mellan 170 mm och 200 mm. Om steghöjden sänks kommer stegets djup att minska. Normalt djup på ett steg ligger runt 250 mm, men vi anpassar oss till de förutsättningar vi har.

Vi har diskuterat att måla balken svart och stegen vita, så jag har genomfört några kvalitetstester. Jag köpte fem olika färger för att prova vilken som håller bäst för slitage och stötar på trappstegen.

Det visade sig vara en givande process, även om kunden ännu inte har bestämt sig helt för de vita stegen. Testet kostade lite extra, cirka 300 kronor per burk, men det kan vara användbart i framtiden. Resultatet av testerna överraskade mig lite, men det var roligt att se skillnaderna, särskilt när det kom till repor och stötar på ytan.

Att behöva skära sönder balkarna i taket för att passa in de rostfria stolparna till trappräcket känns lite otrevligt, men ibland måste man göra det som krävs :). Det handlade bara om ca 10-12 mm, så det borde inte vara alltför komplicerat.

Vi kommer att ha två sektioner med räcken runt trapphålet, varav den ena sektionen inte kommer att ha en ändstolpe utan istället kommer att fästas mot väggen. Handledaren ska kapas till rätt längd och sedan borras och gängas för handledarfästen.

Det är små justeringar som behövs för att få allt att passa perfekt, men det är en del av processen när man arbetar med sådana projekt.

De två första stegen är klara, och jag kände att jag var tvungen att se det färdiga resultatet på stegen. Dock har klarlacken ännu inte torkat, och balken är bara grundad, så det finns fortfarande en hel del jobb kvar. Stegen har en härlig struktur och definitivt en trendig och modern design.

Efter att ha målat balken och undersidan av stegen måste jag nog säga att det var det värsta jag har gjort. Den vita färgen täcker inte som jag hade hoppats, och jag känner mig som en klätterapa överallt hehe.

Men jag kan se att det börjar ta form, även om jag försökt måla om och om igen. En grundning och cirka tre strykningar senare, och kanske en till omgång till, så borde det vara klart.

Här påbörjar vi tillverkningen av specialfästen för handledare utomhus, och även dessa små fästen kräver sin beskärda del av pyssel. Först sågar vi sönder själva halsen och använder sedan ett handledsfäste för både runda och fyrkantiga rör.

Den ena sidan måste tigsvetsas ihop, vilket kräver polering och borstning för att få en bra finish. Här kan man se skillnaden före och efter arbetet. Även om det kanske inte blir 100% perfekt, så ligger det definitivt inom godkänd nivå enligt min åsikt.

Efter en hel del arbete är alla trappsteg äntligen klara. De har behandlats med grafitpasta om och om igen, och har genomgått flera omgångar av polering. Jag måste ändå säga att jag är väldigt nöjd med resultatet hittills. Nu återstår bara att klarlackera dem två gånger med en halvmatt klarlack.

Räcket på plats

Arkiv

0 kommentarer

du kanske också gillar…