Räcke med handledare

Entréräcke i smide med ornament och trähandledare

aug 12, 2017 | Räcken & staket

Jag håller på med ett smidesentréräcke som ska prydas med ornament och en trähandledare. När jag skruvar i stavarna ger jag dem 1,1/4 varv, vilket enligt mig ger ett riktigt snyggt resultat.

När man börjar med ett sånt här projekt är det lite av en rit- och testprocess. Jag har en dålig vana att rita direkt på golvet, men det ger mig en bra översikt.

Om mina mått inte stämmer när jag börjar lägga upp allt, så upptäcker jag det snabbt eftersom jag redan har en mental bild av hur allt ska se ut, åtminstone ungefär.

Om något verkar vara off är det oftast för att något är felmätt eller att det är något med själva trappans mått, och då mäter jag om direkt. I det här fallet stämde måtten ner till millimetern med mina beräkningar, vilket alltid är en lättnad.

Det betyder att jag är ganska säker på att mina mätningar är korrekta och att trappan är korrekt byggd.

Rostfria handledsfästen

Vi tänker plocka in ett handledsfäste från den rostfria världen för att ge vårt smidesräcke ett ännu snyggare och mer exklusivt utseende.

Det här fästet kommer också att lackeras svart för att matcha resten av räcket, vilket gör att det kommer att se ut som om det vore gjort helt och hållet i smide.

Skruvade stavar och spiror: Detaljarbetet i smidesprojekt

Att jobba med några skruvade stavar och lägga till en stav med spira kommer verkligen att göra detta projekt till något extra.

Det är en hel del finlir med de skruvade stavarna, och att jobba med spiror är ännu mer detaljerat.

Skruvningen görs för hand, vilket innebär att längden på stavarna kan behöva justeras – man gör dem längre först och kapar sedan till rätt längd.

Stavarna med spiror kräver också en noggrann dubbelkapning. De köps in med en längd på 126mm, vilket låter precist, men i verkligheten varierar de från 122mm till 128mm, alltså med en variation på plus/minus 3mm.

Nu ska ja testa på plats innan ja kör till ytbehandling och lackering, sen är det lite leverans tid på handledare så det tar ett tag till.
Då bär det iväg till ytbehandling.
Då va det guldkromaterat och fint, då är det bara lackering kvar :).
Ja då fick man hem ett nylackerat räcke :), håller nu på att passa in handledaren och sen är det bara montering.
Tyvärr blev handledaren lite smutsig när jag höll på,,, jag och fina nya trähandledare går inte ihop hehe, ja är alltid skitig och alla mina verktyg är ännu skitigare :(. Men ja ska tillbaka men fint sandpapper o slipa till lite och olja om dom så blir de nog fint igen :).

Arkiv

0 kommentarer

du kanske också gillar…